Egy weboldal építését, ahogy egy házét is az alapokkal szokás kezdeni. Ebből a szempontból mindegy, hogy szexoldalt építünk vagy autósat vagy baba-mama portált. Ami nagyon fontos, hogy legyen elképzelésünk, milyen struktúrát szeretnénk alkalmazni, kialakítani? Konkrétabban, milyen tartalmat fogunk kínálni a látogatóknak és hogyan? Ez alapvetően határozza meg, hogy miként fog majd kinézni az oldalunk szerkezete.

De legelőször is kezdjük ott, hogy állunk üres kézzel és nézünk ki a fejünkből, hogyan lesz egy weboldalunk? Programoztassunk egyet? Nem olcsó játék és még magunk sem feltétlen tudjuk, mit is akarunk, így nehéz lenne elmagyarázni egy programozónak, hogy mit szerkesszen nekünk össze. Magunk kezdjünk el tákolgatni? Igen! Szerencsére manapság ez nem akkora kunszt, mint volt akár csak az ezredforduló tájékán. Van bőven kínálat  CMS (Content Management System) fronton és igen sok ingyenes is. Nem megyek bele, hogy melyik jobb vagy rosszabb a többinél, a legjobban elterjedtre koncentrálok, amit magam is használok a 3x Media szexoldal hálózatában, a WordPress-re. Anno én is kísérleteztem html-oldallal, aztán készített a barát-programozó már adatbázisra épülő, admin-felülettel ellátott oldalt, de mindig rinyálni kellett, ha változtatást akartam vagy plusz kunsztokat, ami persze nekem volt kínos. Így jutottam arra az álláspontra, hogy a jövőben olyan weboldalt szeretnék, amihez akkor nyúlok, amikor akarok és úgy alakítom, ahogy nekem tetszik. Ez pedig a WordPress-el simán megvalósítható autodidakta módon, akár az internetről szedve össze az információkat. Ingyenes és van hozzá magyar támogatás, fórum, ahol tudsz kérdezni, ha valami gondod akad, a telepítőcsomagot pedig innen tudod letölteni: WordPress-telepítés.

A telepítés nem egy nagy kunszt és a legtöbb tárhely szolgáltató cég segít benne vagy eleve van náluk olyan lehetőség, hogy pár gombnyomással feltelepítsük a náluk bérelt tárhelyre a WordPress-t (és más CMS-rendszereket is). A következő eldöntendő dolog, hogy milyen sablont használjunk? Ez elsősorban attól függ, hogy milyen oldalt szeretnénk. Ha videókat akarunk bemutatni, akkor a tube-struktúra lesz a nyerő valószínűleg, ha pedig szexblogot akarunk készíteni, akkor inkább egy blog-elrendezésben érdemes gondolkodni. Előbbihez az Adult WordPress Themes sablonjait javaslom, a blogokhoz pedig az Atahualpa jó választás, mert minden paramétere adminból állítható. Persze sok ezer ingyenes és persze fizetős sablon is van, amit lehet használni, ez már ízlés dolga. Mivel mind nyílt forráskódú, némi szakértelmet összegyűjtve lehet turkálni a megjelenítést szabályozó file-okban.

Amit mindenképpen érdemes szem előtt tartani, az a használhatóság. A látogató nem kalandtúrára jön, hanem kikapcsolódni és nézelődni. Nem fog keresgélni, hanem elmegy máshova. Logikusan és egyértelműen kell a tartalmat kínálni a számára, minél kevesebb kattintással és tekergetéssel elérhetővé tenni. A tartalom pedig a legfontosabb, külön részben is foglalkozunk vele.