Adserver szolgáltatások és partnerprogramok – megkönnyíthetik a dolgunkat és lehet velük pénzt keresni, de nem árt kicsit megismerni a lehetőségeket, hogy milyen lehetőségeket biztosítanak és mi az, ami ezek közül bevételt tud generálni. Először is, nincs – egyelőre legalábbis – kimondottan magyar, felnőtt tartalmakat biztosító reklámszerver, tehát be kell érni a nemzetköziekkel. Ez talán jobb is, korrektül fizetnek és akadnak azért magyar hirdetők, illetve magyar közönségnek szóló hirdetések is náluk. A működésük lényege: elhelyezünk egy kódot az oldalunkon, amely a kiválasztott méretű bannert, szöveges linkeket tartalmazó ablakot jelenít meg nálunk, de egyéb lehetőségek is vannak a reklámok megjelenítésére, mint pl. a popunder (a háttérben megnyíló oldalak), becsúszó értesítés a régi MSN-es módra, stb… Mindenki kiválaszthatja, melyiket akarja alkalmazni.

Az egyik legfontosabb paramétere ezeknek a reklámszerver szolgáltatásoknak, hogy mennyi a fajlagos bevételt velük. Ennek mérésére egy viszonyszámot hoztak létre, amit általában eCPM néven mutatnak a statisztikákban. Ez megmutatja, hogy 1000 megjelenésre mennyi bevétel generálódott. A bevételek pedig nem fix értékek, hanem általában a szolgáltató cég bevételének 60-80%-a. A bevétel függ sok mindentől, például a reklámozók kampányokra fordított összegeitől, a látogatók “minőségétől” és természetesen a számától, a megjelenített reklámok hatékonyságától és piacképességétől.

Mi a tapasztalatok alapján a popunder-es megoldást ajánljuk, az tűnt a leghatékonyabbnak a gyakorlatban. Ettől függetlenül, mindenki bátran kísérletezzen!

Még egy fontos dolog, hogy ezen oldalakon nem csak hirdetési felületeket tudunk “értékesíteni”, hanem magunk is tudunk hirdetni. Természetesen általában az is megoldható, hogy a kettőt kombináljuk és akár a bevételből rendezzük a saját reklámjaink költségeit.


Az alábbiakban ajánlunk és bemutatunk néhány adserver programot, amelyekkel személyes tapasztalatunk is van:

Popcash – A legjobb fajlagos bevételt hozza tapasztalataink szerint (eCPM=1-1,5 USD), a mobilos és fejlett országok látogatóinak megnyitott reklámokra pedig akár ennél is többet. Kifizetési módok: Paypal, Paxum, Payza

Popunder partnerprogram


Exoclick – Az egyik legnagyobb kimondottan felnőtt tartalmakra specializálódott reklámszerver. Többféle kifizetési mód közül választhatunk, a Paypal és a Paxum ezek közül a legkézenfekvőbb valószínűleg, a kifizetési határ pedig mindössze 20 euro. Korrektül fizetnek, csak az első kifizetést kell az ügyfélszolgálaton írásban kérni, utána automatikus. Akadnak magyar hirdetők is náluk, a bannerek szintén hozhatnak pénzt a közvetített előfizetések kapcsán. Tapasztalataink alapján az eCPM popunder-ek esetében kb. 0,8 ( USD körül alakult).


Plugrush – Náluk is van sokféle és megszokott reklámlehetőség, de két dologban más, mint a többiek. Az első, hogy nem egy bannert- jelenítünk meg a beépített kódjukkal, hanem egy egyedileg paraméterezhető ablakot, amelyben akár több banner-ecske jelenik meg. Ezáltal adott felületünket hatékonyabban tudjuk kihasználni, hiszen több hirdetést kínálunk a látogatóknak, nagyobb az esély, hogy valamelyik érdekelni fogja. A másik a mobil átirányítás, ami a mobil eszközök netezésre használatának térnyerésével egyre nagyobb hangsúlyt fog kapni. Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót mobilt használó látogatóinkat a ők átirányítják egy kimondottan mobilosoknak készült weboldalra. Ez abban az esetben nem rossz, ha a mienk nincs mobilra optimalizálva, a látogató amúgy sem tudná használni és élvezni. Pl. a videók lejátszása általában nem szokott működni, meg az összes Flash-es cucc… Tapasztalataink alapján az eCPM popunder-ek esetében kb. 0,8 ( USD körül alakult).

The Next Generation Traffic Network

Fontos tudnivaló – A mobilos átirányítás a Google találati listákon várhatóan nagyon hátra fogja sorolni az oldalt, ha alkalmazzuk, így csak azoknak az oldalaknak javasolt a használata, akik elsősorban nem a keresőmotorokból szerzik a látogatottságukat. Több partnerünk egyöntetű véleménye, hogy nagyon jól hozhat a Plugrush mobil átirányítása, de veszélyes játékszer.


Crakrevenue – Nem kimondottan adserver program, de van nekik IP-alapú automatizált reklámmegjelenítésük. Ezzel mindig olyan hirdetést tudnak a látogatónak mutatni, ami a statisztika szerint abban a régióban jól megy. Nem mellesleg van egy online kurzusok (persze angol nyelven), ami rengeteg segítséget adhat. Mi nagyon jó tippeket találtunk a leírásaikban és sokat tanultunk tőlük. Higgye el mindenki, kicsit előbbre járnak tapasztalatokban és mentalitásban is, mint mi.

Katt ide! – RegisztrációWebmester tudnivalók


Ero-advertising – Mivel a fenti programok beváltak, velük kevesebbet dolgoztunk, de ajánljuk őket egyrészt más webmesterek tapasztalatai alapján, másrészt annak tükrében is, amit mi tapasztaltunk velük kapcsolatban. Letisztult partnerprogram felület, sok lehetőség reklámozásra és reklámfelület értékesítésre egyaránt rendelkezésünkre áll.

Ero-advertising